Utworzono: środa, 25, lipiec 2012 Jan Tomaszewski

Kościół w Łopatynie od strony północnejW nocy 14 sierpnia 1920 r. wojska polskie od strony Stanisławczyka uderzyły znienacka na Łopatyn. Budionny w nocnym stroju z ledwością uciekł ze swym sztabem w kierunku Chmielna. Wojska polskie zajęły miasto, zabierając zdobycz pozostawioną przez konnicę Budionnego, który tymczasem do godzin popołudniowych ściągał swoje wojskowe posiłki poza obrębem Łopatyna. Jeszcze tego samego dnia około godziny 14.00 wojska Budionnego przypuściły ze wszystkich stron atak na Łopatyn. Rozpoczął się silny ostrzał armatni na ważniejsze obiekty w mieście. Wzmożony atak skierowano na kościół, w którym zniszczono dach, a 38 pocisków armatnich uderzyło w jego północną ścianę.

pociski armatnie w ścianie kościołaŚwiątynia wytrzymała obstrzał, a po uderzeniu pocisków pozostały tylko niewielkie wgłębienia w murze. Po zakończeniu wojny kule armatnie zostały wmurowane w te miejsca, gdzie podczas obstrzału uderzały. Tkwiły one w ścianie kościoła do 1939 r. Obecnie pozostało tam jeszcze tylko 6 pocisków.

ściana północna koscioła z tkwiącymi w niej pociskamiWojska polskie silnie atakowane przez konnicę Budionnego otrzymały rozkaz wycofania się z Łopatyna. Polskim żołnierzom zabrakło też amunicji. Wycofujące się oddziały pod dowództwem majora Jana Wierzchonia dotarły na tzw. Cyganówkę na przedmieściach Łopatyna. Tam wojsko bez amunicji zostało otoczone przez konnicę Budionnego, która dokonała na nim masakry. Na Cyganówce poległo 60 polskich żołnierzy, którzy zostali tam pogrzebani. Ogółem w walce o Łopatyn zginęło 135 polskich żołnierzy.

W sierpniu 1920 r. walka z Czerwoną Armią była prowadzona w całej Polsce. Zwycięska bitwa pod Warszawą, tzw. Cud nad Wisłą 15 sierpnia spowodowała, że Armia Czerwona wycofała się z Polski.

W połowie września 1920 r. wojska Budionnego opuściły Kresy Wschodnie. W 1927 r. dokonano ekshumacji polskich żołnierzy poległych w 1920 r. w okolicy Łopatyna. Wszyscy zostali pochowani w dwóch zbiorowych mogiłach na miejscowym cmentarzu. Obok tych mogił wzniesiono pomnik na cześć poległych. Monument ten ze znacznymi zniszczeniami przetrwał okres II wojny światowej. W roku 1995 został odremontowany i ponownie poświęcony.

Każdego roku społeczeństwo polskie, podczas uroczystości państwowych i kościelnych, szczególnie 14 sierpnia, w rocznicę masakry, oddaje cześć poległym polskim żołnierzom, obrońcom Łopatna, składa na mogile wiązanki kwiatów i odmawia zbiorową modlitwę.

Pamiątkowa tablicaDla upamiętnienia bitwy o wolność 14 sierpnia 2010 r. odsłonięto na ścianie łopatyńskiego kościoła pamiątkową tablicę w języku polskim i ukraińskim o treści: „W 1920 r. konnica Budionnego ostrzelała kościół w Łopatnie pociskami armatnimi, z których 38 uderzyło w ścianę północną kościoła”. Przypomina ona mieszkańcom o groźnym ataku Budionnego na to miasto.

2017-10-23 17:15:17.