Figura św. Jana Nepomucena w Łopatynie

Figura św. Jana Nepomucena w NysieW samym centrum Łopatyna, na skrzyżowaniu dróg do Radziechowa, Brodów i Toporowa stała dawniej polichromowana figura św. Jana Nepomucena. Pomnik ten był ulubionym miejscem spotkań mieszkańców.

Figurę postawiono prawdopodobnie w połowie XVIII w. sumptem Jana Karola Mniszcha. Możliwe, że wzorował się on na swoim starszym bracie Jerzym Auguście, właścicielu Dukli, który darzył szczególnym kultem tego świętego i postawił w swoich dobrach wiele jego figur.

Czytaj więcej: Figura św. Jana Nepomucena w Łopatynie

Wspomnienie o dobrym kapłanie

Ks. Kazimierz Kwiatkowski11 sierpnia 2012 r. upłynęła dziewiąta rocznica śmierci księdza Kazimierza Kwiatkowskiego, proboszcza w Wójcicach od 1964 r., za sprawą którego kult Matki Boskiej Łopatyńskiej rozwinął się na ziemi nyskiej. Co więcej, wraz ze swymi parafianami pospieszył on na ratunek kościołowi w Łopatynie.

Czytaj więcej: Wspomnienie o dobrym kapłanie

Budionny atakował Łopatyn

Pomnik 135 polskich żołnierzy14 sierpnia 2012 r. minęły 92 lata, kiedy marszałek Armii Czerwonej Siemion Budionny zaatakował ze swoim wojskiem miasto Łopatyn.

W ramach walk rewolucyjnych w 1920 r. Budionny zajmował południową część Kresów Wschodnich, dążąc do zajęcia Lwowa i innych terenów. Pod koniec lipca jego wojska zajęły obszar powiatu radziechowskiego, w tym również Łopatyn. Wkrótce ulokował tam swój sztab, w czwartym domu od cerkwi, należącym do rodziny Bilików.

Czytaj więcej: Budionny atakował Łopatyn

2017-12-13 11:47:29.