Utworzono: sobota, 04, lipiec 2015 Beata Cichewicz

Konferencja prasowa dot. prac konserwatorskich etap VIII

W dniu 25.11.2014r. o g. 16,00 w Nysie w klubie studenckim „Kocioł” Stowarzyszenie Odnowienia Kościoła w Łopatynie im. Jana Cichewicza z siedzibą w Wójcicach zorganizowało konferencję prasową. Zaproszono władze samorządowe, członków i sympatyków stowarzyszenia oraz regionalne media.

Tematem konferencji było podsumowanie VIII etapu konserwacji malowideł Stanisława Stroińskiego w kościele w Łopatynie /Ukraina /.

Podczas konferencji zapoznano zebranych z protokołem sporządzonym 19.11.2014r.w Łopatynie  przez komisję powołaną do oceny i odbioru końcowego VIII etapu prac konserwatorskich. Departament Dziedzictwa Kulturowego z MKiDN reprezentował dr Michał Michalski, dr Jerzy T. Petrus historyk sztuki, v-ce dyrektor Państwowych Zbiorów Sztuki na Wawelu, ekspert MKiDN. W składzie komisji ze Lwowa obecni byli Andrij Lewyk, z-ca dyrektora Zarządu Ochrony Dziedzictwa Kulturowego Lwowskiej Obwodowej Administracji Państwowej oraz Roman Onoszko z-ca dyrektora Zarządu Ochrony Dziedzictwa Kulturowego Lwowskiej Obwodowej Administracji Państwowej.

Podczas odbioru konserwatorskiego obecna była prezes stowarzyszenia Zofia Cichewicz, sekretarz Leszek Podruczny, dyplomowany konserwator dzieł sztuki Jolanta Dudała oraz proboszcz łopatyński ks. Kazimierz Wysocki.

Komisja dokonując odbioru kolejnego etapu prac konserwatorskich  podkreśliła wysoki poziom zrealizowanych zabiegów konserwatorskich.

W dalszej części konferencji Jolanta Dudała zapoznała zebranych z dokumentacją fotograficzną, omawiając poszczególne prace konserwatorskie obejmujące zakończony etat.

Zakres prac: wykonanie konserwacji technicznej i estetycznej polichromii ściennych na ścianie północnej transeptu tj.: wstępne oczyszczenie z luźnego kurzu i zabrudzeń powierzchniowych; usunięcie przemalówek z powierzchni polichromii; miejscowe iniekcje podtynkowe; uzupełnienie ubytków tynków za pomocą zapraw wapienno-piaskowych;

retusze ubytków polichromii; wykonanie złoceń w obrębie głowic pilastrów.

Prace konserwatorskie polichromii Stanisława Stroińskiego zostały rozpoczęte w 2006r. z własnych środków stowarzyszenia. Od 2007r. odbywają się przy znaczącym wsparciu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Już od 24 lat trwa wielkie dzieło odbudowy zrujnowanego kościoła w Łopatynie, z każdym rokiem stopniowo udaje się poddać zabiegom konserwatorskim kolejne części unikalnych polichromii mistrza baroku Stanisława Stroińskiego.

Wiele obiektów sakralnych na Kresach Wschodnich II Rzeczypospolitej popadło w ruinę, zostało straconych dla potomnych, inne do dnia dzisiejszego pomimo starań nie zostały przekazane władzom kościelnym.

W Łopatynie skutecznie ratujemy dziedzictwo kulturowe które otrzymaliśmy w depozyt od naszych ojców i dziadów.

Obejrzyj galerię zdjęć z prac konserwatorskich

2017-10-21 19:28:05.