Utworzono: piątek, 06, lipiec 2012 Beata Cichecka-Wronowska

Część chóralna - kontynuacja

W 2011 r. kontynuowano konserwację malowideł Stanisława Stroińskiego w części chóralnej kościoła w Łopatynie.

Po oczyszczeniu ścian z kurzu dokończono retusz warstwy malarskiej w partii ponad gzymsem i scalono kilka plam oraz ubytków na sklepieniu.

Na poziomie okien tuż ponad gzymsem wykonano wszystkie retusze. Ściany zostały oczyszczone, pęcherze podklejone, a ubytki zapraw uzupełnione w poprzednim etapie prac. Zdemontowano więc górną platformę rusztowań, by uzupełnić i wyretuszować miejsca styków desek ze ścianą. W dalszej kolejności rozpoczęto uzupełnianie ubytków zapraw w gzymsie i poniżej. Przed położeniem zaprawy większe ubytki uzbrojono nierdzewnym drutem.

W niższych partiach najpierw oczyszczono i usunięto szarą warstwę pyłu cementowego, który szczelnie pokrywał malowidła w niszach. Równocześnie przygotowano drewniane elementy kapiteli pod złocenie.

Usunięto zabrudzenia powierzchniowe, uzupełniono ubytki tynku i wykonano retusze ubytków polichromii. Jednocześnie kontynuowano prace pozłotnicze przy snycerce kapiteli.

Przygotowując powierzchnie malowideł ściennych do retuszy, obejrzano dokładnie poszczególne partie śmontaż snycerki kapitelician i wytyczono miejsca do oczyszczania z brudu powierzchniowego oraz białego osadu cementowego. Największe zabielenia miejscowe powstały na ścianach poniżej gzymsu, zwłaszcza w obrębie malowanych pilastrów i przy balustradzie chóru. Wszystkie ubytki tynków uzupełniano zaprawą wapienno- piaskową.

Prace wykonywali studenci Instytutu Architektury Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie pod opieką dyplomowanych konserwatorów dzieł sztuki Jolanty Dudały i Renaty Szelwach. Ministerswo Kultury i Dziedzictwa Narodowego przyznało na nie 60 tys. zł dotacji.

2017-10-23 17:17:27.