Utworzono: poniedziałek, 21, maj 2012 Beata Cichecka-Wronowska

Prace konserwatorskie

Głównym powodem podjęcia prac przy malowidłach Stanisława Stroińskiego w kościele w Łopatynie był zły stan zachowania polichromii i snycerki, wymagający natychmiastowej reakcji konserwatorskiej.

prace konserwatorskie w kościelePodstawowym jej celem było powstrzymanie skutków warunków klimatycznych, na jakie obiekt był narażony, zabezpieczenie miejsc szczególnie zagrożonych oraz rekonstrukcja dużych ubytków tynku wraz z malarstwem.

Po zakończeniu robót budowlanych w obrębie dachu i murów kościoła rozpoczęto konserwację techniczną, polegającą na oczyszczeniu malowideł z zabrudzeń powierzchniowych i zespoleniu z podłożem odspojonych zapraw.

Trudnym zadaniem okazało się usuwanie przemalowań, które pokrywały prawie całą powierzchnię malowideł, z wyjątkiem scen figuralnych na bocznych ścianach prezbiterium. Przemalówki o kolorze intensywnych ugrów, zieleni ugrowej i ciemnych brudnych błękitów zafałszowały oryginał, przez co zostały utracone walory ekspozycyjne i estetyczne malowideł.

Kolorystykę wykonywanych rekonstrukcji oparto na analizie porównawczej wykonanych odkrywek oryginału oraz kolorystyki oryginalnych malowideł w nawie kościoła, które nie były pokryte żadnymi warstwami wtórnymi. Rekonstrukcji rozległych ubytków tynków na pendentywach sklepienia prezbiterium podjęto się na podstawie analizy porównawczej malowideł na sklepieniu nawy i kopuły oraz w oparciu o jedyną zachowaną czarno-białą fotografię Zbigniewa Hornunga, wykonaną przed 1935r.

Z uwagi na wysokie koszty i szeroki zakres prac konserwatorskich podzielono je na etapy.

2017-10-23 17:22:57.