Utworzono: wtorek, 10, październik 2017 BC

ETAP XI PRAC KONSERWATROSKO- RESTAURACYJNYCH

PA020148W okresie letnim w lipcu 2017r. w Łopatynie w kościele p.w. Niepokolanego Poczęcia Najświętszej Panny Marii przeprowadzono  prace konserwatorsko-restauratorskie. Stowarzyszenie Odnowienia Kościoła w Łopatynie im. Jana Cichewicza  pozyskała na ten cel 65 tys. zł.z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego Programu  „Ochrona dziedzictwa kulturowego za granicą"., wniosek przygotowała Anna Ludwa.

Prace konserwatorsko-restauracyjne polichromii Stanisława Stroińskiego objęły ściany południowego transeptu poniżej poziomu gzymsu do posadzki. Na głównej ścianie transeptu monumentalna iluzjonistyczna – architektoniczna nastawa ołtarzowa, na ścianach bocznych transeptu postaci świętych w medalionach, poniżej medalionów na ścianie zachodniej iluzjonistyczna nastawa ołtarzowa z draperią , na ścianie wschodniej również w iluzjonistycznej nastawie ołtarzowej scena Panno Czcigodna(?).DSCN9720

Zakres prac obejmował wykonanie konserwacji technicznej i estetycznej polichromii ściennych na ścianie północnej transeptu tj. od poziomu gzymsów do posadzki.

Prace konserwatorsko-restauracyjne prowadzone były pod kierownictwem Jolanty Dudały , dyplomowanego konserwatora dzieł sztuki wraz z grupą studentów w liczbie 8 osób.

2017-11-24 10:07:07.