Utworzono: środa, 08, lipiec 2015 Beata Cichewicz

Wśród zaproszonych gości byli: przewodniczący Sejmiku Województwa Opolskiego Norbert Krajczy, prezes Banku Spółdzielczego w Otmuchowie Piotr Burski, proboszcz z Wójcic ks. Waldemar Chudala.  gościliśmy przedstawicieli  oświaty nyskiej tj   dyrektora Gminnego Zarządu Oświaty Adama Fujarczuka, obecni byli również uczniowie z opiekunami ze Szkoły Podstawowej nr 3, Gimnazjum nr. 1.

Po otwarciu „Biesiady” i powitaniu gości , zebrani

Komunie 2015 Bogdanowice 133

minutą ciszy uczcili pamięć  zmarłego 14 maja Tadeusza Kukiza członka Stowarzyszenie

Odnowienia Kościoła w Łopatynie, wielkiego popularyzatora historii i kultury Kresów, m.in. autora 8 tomów Madonn kresowych”
 Po części oficjalnej przystąpiono do degustacji kresowych potraw tj gołąbków z kaszą gryczaną, pierogów kresowych, bułeczek z czosnkiem.

W dalszej części „Biesiady” wspólnym śpiewem powracano wspomnieniami do znajomych gór, lasów,  do miasta „Gdzie pieśnią cię budzą i tulą do snu - Tylko we Lwowi!”.

Wspólne spotkanie pozwoliło zebranym  lepiej się poznać, usłyszeć wiele ciekawych wspomnień i opowieści  z Kresów II Rzeczypospolitej, a przede wszystkim podtrzymać świadomość kresową wśród młodego pokolenia.

Aby mierzyć drogę przyszłą

Trzeba wiedzieć skąd się wyszło”

C. K. Norwid

Zdjęcia z biesiady