Utworzono: czwartek, 02, lipiec 2015 Beata Cichewicz

Już po raz czwarty w Wójcicach odbyły się Opolskie Dni Madonn Kresowych. Obchody zorganizowało Stowarzyszenie Odnowienia Kościoła w Łopatynie im. Jana Cichowicza. Współorganizatorami byli : Urząd Marszałkowski w Opolu, Starostwo Powiatowe w Nysie ,  Urząd Miejski w Otmuchowie.

Uroczystości rozpoczęły się 31 sierpnia, tradycyjnie o g.12 mszą św. W Sanktuarium Matki Bożej Łopatyńskiej w Wójcicach. Poświęcone były wizerunkowi Matki Bożej Ostrobramskiej z Pustomyt koło Lwowa, której obraz znajduje się w kościele pw  Nawiedzenia NMP w Ścinawie Małej w gminie Korfantów.

Mszę św. celebrowali: ks.dziekan Eugeniusz Magierowski,  ks.proboszcz wójcicki Waldemar Chudala i ks. Grzegorz Kopij. Ceremonii towarzyszyły dwa chóry- chór z Wójcic i chór „ Echo Kresów” z Kędzierzyna –Koźla.

Ks. G. Kopij w ciekawym wykładzie przedstawił historię obrazu, podkreślij, że jest to drugi obraz w hierarchii wizerunek Matki Bożej Ostrobramskiej zaraz po tym znajdującym się na Litwie .

Druga cześć uroczystości odbyła się w parku w Wójcicach gdzie miała miejsce tradycyjna biesiada kresowa. Przygotowano na tę okazję kilka tysięcy pierogów, kilkaset gołąbków i innych potraw kresowych. W przygotowaniach do uroczystości oprócz Stowarzyszenie Odnowienia Kościoła w Łopatynie pomagali mieszkańcy Wójcic, członkinie Koła Nowoczesnej Gospodyni, Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Wójcice i Ochotniczej Straży Pożarnej z Wójcic. W przygotowaniach pomagały również Panie z Koła Gospodyń ze Ścinawy Nyskiej. Przygotowanymi przez siebie produktami kresowymi częstowały przybyłych gości.

Podczas biesiady z kresowym repertuarem wystąpił chór „ Echo Kresów” oraz zespół „Sasanka” z Domaszkowic. Nagłośnieniem zajmowała się ekipa z Domu Kultury z Otmuchowa. Atmosfera spotkania była uroczysta i wesoła.

Wśród przybyłych gości byli: poseł na Sejm RP Rajmund Miller, wicemarszałek Województwa Opolskiego Barbara Kamińska , przewodniczący Sejmiku Województwa Opolskiego Bogusław Wierdak, radny Województwa Opolskiego Krzysztof Konik, dyrektor Departamentu Sportu i Turystyki Janusz Wójcik. Władze powiatu reprezentował starosta Adam Fujarczuk  oraz przewodniczący Rady Powiatu Piotr Woźniak.

Gminę Otmuchów reprezentował burmistrz Jan Woźniak, prezes Banku Spółdzielczego Piotr Burski oraz radny Mieczysław Peklicz.

Bardzo licznie przybyły delegacje z Towarzystwa Miłośników Lwowa i Kresów Południowo-Wchodnich z Opola , Brzegu, Głubczyc i Nysy oraz Towarzystwa Polonia Kresy z Opola.

Patronat medialny nad uroczystościami objęły: Nowiny Nyskie, Opolski Gość Niedzielny,

Radio Opole, Radio Doxa, Telewizja Opole.

A wszystko było możliwe dzięki sponsorom i ludziom dobrej woli, którzy finansowo  organizacyjnie wsparli to wielkie dzieło za co  składamy serdeczne podziękowanie.

Obejrzyj galerię

2017-10-21 19:29:01.