Utworzono: czwartek, 21, sierpień 2014 Beata Cichewicz

W tym roku przybliżymy losy kolejnej Madonny Kresowej, której obraz do 1945roku znajdował się w ołtarzu głównym w kościele w Pustomytach na Ukrainie.

Obecnie obraz Martki Boskiej Ostrobramskiej umieszczony jest na lewej ścianie prezbiterium kościoła pw. Nawiedzenia NMP w Ścinawie Małej.pow.nyski.

W przygotowania do  uroczystości włącza się społeczność Ścinawy Małej, której Panie m.in.  z Koła Gospodyń Wiejskich przygotują potrawy kresowe, w Wójcicach trwają gorączkowe przygotowania do  uroczystości. Miejscowe stowarzyszenia starają się w miarę możliwości pomóc ,a w przyszłym tygodniu będzie lepienie kilku tys. pierogów . Wszystkim zależy na tym , aby dzień ten był w pełni świętem kolejnej Madonny Kresowej i spotkaniem przy biesiadnym stole , Kresowian .  wszystkich tych, którym na  sercu bliskie są tradycje kresowe i chęc ich utrwalenia. Niech dzień ten będzie symbolem sztafety pokoleń, tak aby dziedzictwo naszych przodków przertwało, na Kresach są źródła naszej kultury i tradycji.

W tym roku w programie uroczystości m.in.:uroczysta msza św.o g.12 przed cudownym obrazem matki Boskiej Łopatyńskiej i Matki Boskiej z Pustomyt; ;wykład ks. G.Kopija o obrazie Matki Boskiej z Pustomyt;wystawa Madonn Kresowych;wystawa cmentarzy kresowych;występy artystyczne m.in, chór"Echo Kresów z Kędzierzyna Koźla;biesiada kresowa, degustacja potraw kresowych.

2017-10-21 19:30:24.