Utworzono: wtorek, 10, grudzień 2013 Beata Cichewicz

konferencja prasowa2Prezes Stowarzyszenia Odnowienia Kościoła w Łopatynie Zofia Cichewicz witając zebranych dokonała otwarcia konferencji prasowej, w dalszej części sekretarz stowarzyszenia Leszek Podruczny podał  plan spotkania. Następnie sekretarz stowarzyszenia przedstawił  ocenę komisji powołanej do  odbioru VII etapu prac konserwatorskich i restauratorskich malowideł ściennych w kościele łopatyńskim. Uczestnicy komisji : Jolanta Dudała, konserwator dzieł sztuki, wykonawca prac; dr Michał Michalski, Departament Dziedzictwa Kulturowegi w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego; Roman Onyszko, zastępca dyrektora Zarządu Ochrony Dziedzictwa Kulturowego Lwowskiej Obwodowej Adminsitarcji Państwowej;dr Jerzy T.Petrus, historyk sztuki, wiecedyrektor Państwowych Zbiorów Sztuki na Wawelu, ekspert Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego;Leszek Podruczny, sekretarz Stowarzyszenia Odnowienia Kościoła w Łopatynie;ks.Kazimierz Wysocki, kustosz i proboszcz konferencja prasowa3łopatyński. Komisja dokonując odbioru zakończonych tegorocznych prac podkreśliła wysoki poziom zrealizowanych zabiegów konserwatorskich.

Konserwator Jolanta Dudała w dalszej części zapoznała zebranych z dokumentacją fotograficzną , omawiając szczegółowo wykonane zabiegi konserwatorskie przy polichromiach w kościele w Łopatynie.

Prace konserwatorskie zostały rozpoczęte przez stowarzyszenie z własnych środków stowarzyszenia w 2006r. Od 2007r. odbywają się przy znaczącym wsparciu finasowym Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego .

konferencja prasowa4Z każdym rokiem , z kolejmym etapem udaje się uratować dla przyszłych pokoleń  coraz więcej z spuścizny artystycznej pochodzącej z najświętniejszego okresu  twórczości Stanisława Stroińskiego , mistrza baroku.

2017-10-23 17:12:17.