Utworzono: sobota, 24, sierpień 2013 Beata Cichewicz

Już od trzech lat podążamy śladami wizerunków Madonn Kresowych znajdujących się na Śląsku Opolskim . W 2011roku przybliżyliśmy dzieje obrazu Matki  Bożej Łopatyńskiej,której cudowny obraz znajduje się w kościele św. Andrzeja Apostoła w Wójcicach. W roku ubiegłym przybliżyliśmy historię kościoła Niepokolanego Poczęcia NMP w Horodence oraz losy obrazu Matki Bożej Horodeńskiej przywiezionego w 1946 roku do Kępnicy przez proboszcza tamtejszej parafii – ks. Michała Sobejkę.

W tym roku obchody poświęcone   były Matce Bożej Nieustającej Pomocy z Kozowej  woj. tarnopolskie.Wizerunek i inne pamiątki sakralne  uratował  ks. Karol Chmielewski  ówczesny proboszcz, który wywiózł je z Kozowej. Początkowo obraz znajdował się w Słupsku ,  następnie w 1949 roku  został przewieziony do Nowego Lasu, gdzie osiedlili się mieszkańcy Kozowej.

iii opolskie madonny kresowe wojcice 18.08.2013r 003

Obchody Opolskich Dni  Madonn Kresowych rozpoczęła prezes Stowarzyszenia Odnowienia Kościoła w Łopatynie z siedzibą w Wójcicach organizatora wydarzenia Zofia Cichewicz , w dalszej części Anna Ludwa powitała zaproszonych gości: Marszałka Województwa Józefa Sebestę, Wicemarszałek Barbarę Kamińską, Starostę Powiatu  Nyskiego Adama Fujarczuka, Dyrektora Departamentu Kultury i Sportu Urzędu Marszałkowskiego Janusza Wójcika, Sekretarza Urzędu Miejskiego w  Otmuchowie Zdzisława Cholewińskiego, przedstawicieli oddziałów Towarzystwa Miłośników Lwowa i Kresów Południowo-Wschodnich z Głubczyc, Brzegu ,Nysy i licznie zgromadzonych mieszkańców Nowego Lasu ,Pokrzywnej, Wójcic, Nysy. Na obchody przybyła też kilku osobowa grupa Parafialnego Klubu Pielgrzymów Rowerowych z parafii Jana Chrzciciela z Nysy.

Rota Marii Konopnickiej:Nie rzucim ziemi skąd nasz ród…. rozpoczęła mszę świętą, której przewodniczył ks. Adam Szubka urodzony w Kozowej, koncelebransami byli: proboszcz z Łopatyna ks. Kazimierz Wysocki , proboszcz z Wójcic ks. Waldemar Chudala. ks. Grzegorz Kopij oraz  księża których rodziny wywodzą się  z tej kresowej miejscowości: ks. Józef  Dorosz, ks. dr hab.Paweł Landwójtowicz, ks. Antoni Rzeszutko, ks. Krzysztof Wojtowicz  .We wzruszającym kazaniu ks. Szubka przedstawił tułaczkę wojenną obrazów Madonn Kresowych, a zwłaszcza Madonny z Kozowej,  jak i mieszkańców Kresów zmuszonych do opuszczenia swoich domów. Wspomniał też  nieżyjącego proboszcza Wójcic ks. Kazimierza Kwiatkowskiego wielkiego czciciela Maryi. Na wielu twarzach widać było łzy wzruszenia.

W kościele śpiewał chór parafialny z Wójcic pod kierownictwem Władysława Konika ,  oraz chór „Echo Kresów„ pod kierownictwem Adama Wołkowskiego.

Po nabożeństwie ks. Grzegorz Kopij w prezentacji multimedialnych przedstawił historię Kozowej, ludzi wywodzących się z tej miejscowości, cudownego obrazu i kościoła.

Dalsza część uroczystości miała miejsce w wójcickim parku, gdzie odbyła się biesiada kresowa. Zebrani degustowali potrawy przygotowane przez dawnych mieszkańców i potomków Kozowej m.in. pierogi ruskie ,   drożdżowe bułeczki z kaszą gryczaną i kapustą polewane śmietaną z białym serem, pyszne paszteciki z mięsem, jak również gołąbki z kaszą gryczaną. Biesiadę uświetniał chór z Kędzierzyna Koźla przedstawiając piosenki i kawały lwowskie .

Na koniec biesiady zaśpiewano wspólnie pieśń: Hej Sokoły !!omijajcie góry lasy doły…..’przywołując wspomnienia o pięknej zielonej Ukrainie.

Celem Opolskich Dni Madonn Kresowych jest integracja środowisk kresowych, budowanie pozycji regionu przez pryzmat wielokulturowości poprzez przypomnienie dawnych miejsc kultu maryjnego II Rzeczpospolitej,  podtrzymywanie dziedzictwa kulturowego i  kulinarnego .

2017-10-23 17:12:01.