Utworzono: piątek, 03, maj 2013 Jan Tomaszewski

Członkowie stowarzyszeniaPodczas zebrania wyrażono wiele uznania dla członka stowarzyszenia Tadeusza Kukiza ,byłego ordynatora szpitala w Niemodlinie i byłego mieszkańca Łopatyna.

W/w od 1985r. w dużym stopniu przyczynił się do ratowania polskich pamiątek w Łopatynie i wznowienia ewangelizacyjnej działalności w tamtejszym kościele. Napisał wiele książek, między innymi „Łopatyn dzieje i zabytki” oraz „Ziemia Radziechowska i ludzie stamtąd”, w których ukazał polski dorobek na Kresach Wschodnich.

Obok w/w książek napisał 6 tomów Madonny Kresowe i inne obrazy sakralne.

Wszystkie w/w dzieła przedstawiają polski dorobek kulturalny i materialny polaków  na Kresach Wschodnich. Działalność Tadeusza Kukiza dotycząca ratowania polskich pamiątek i upamiętnienia dorobku polskiego na Kresach Wschodnich jest znana nie tylko członkom Stowarzyszenia Odnowienia Kościoła w Łopatynie ale niemal w całej Polsce. Nic też dziwnego, że został on odznaczony  medalem „Opiekun Miejsc Pamięci Narodowej” oraz medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”, a w dniu 22 maja b.r. ma otrzymać z Instytutu Pamięci Narodowej- Komisji Ścigania Zbrodni Przeciwko Narodowi Polskiemu, nagrodę „ Kustosz Pamięci Narodowej”.

Prezes Instytutu Pamięci Narodowej skierował pismo  do Tadeusza Kukiza-oto jego fragmenty: Szanowny Panie, pragnę poinformować, że decyzją Kapituły Nagrody „Kustosz Pamięci Narodowej” został Pan wyróżniony nagrodą „Kustosz Pamięci Narodowej”. Wśród dotychczasowych laureatów są znane postacie życia publicznego o nieprzeciętnych zasługach dla Rzeczypospolitej, jak dr hab. Andrzej Krzysztof Kunert, śp. prof. Elżbieta Zawacka czy Zofia i Zbigniew Romaszewscy. Zgodnie z regulaminem Kapituła Nagrody wyróżnia tytułem „Kustosz Pamięci Narodowej” organizacje, instytucje i osoby fizyczne, które w sposób szczególny angażują się w proces upamiętnienia dziejów Narodu w latach 1939-1989, albo których działalność zbieżna jest z zadaniami wyznaczonymi Instytutowi Pamięci Narodowej przez ustawodawcę. …Serdecznie zapraszam Pana do udziału w ceremonii i odbioru pamiątkowej statuetki. …..Ze swej strony pragnę wyrazić najwyższe uznanie  dla Pana dotychczasowej działalności, a także przekazać najserdeczniejsze gratulacje.

Krótki film o zaangażowaniu kresowym Tadeusza Kukiza przedstawiła zebranym Beata Cichewicz. I tym akcentem zakończono Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Członków Stowarzyszenia Odnowienia Kościoła w Łopatynie.

Film autora: Macieja Wojciechowskigo - Stanica Kresowa

2017-10-23 17:11:32.