Utworzono: poniedziałek, 19, listopad 2012 Beata Cichecka-Wronowska

retusz w części chóralnejRenowację XVIII-wiecznych polichromii Stanisława Stroińskiego w polskim kościele rzymskokatolickim w Łopatynie, zainicjowaną i prowadzoną od sześciu lat przez Stowarzyszenie Odnowienia Kościoła w Łopatynie im. Jana Cichewicza z siedzibą w Wójcicach, finansuje Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego w Warszawie.

Z powodu złego stanu zachowania polichromii i uzupełniającej malowidła złoconej snycerki, wysokich kosztów prac, jak również ich rozmiaru (freski zajmują ponad 700 m kw. powierzchni kościoła) konserwacja, wykonywana między innymi przez studentów i absolwentów Instytutu Konserwacji Zabytków oraz Instytutu Architektury Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie pod nadzorem dyplomowanych konserwatorów dzieł sztuki, prowadzona jest etapami.

Od 2006 r. odnowiono już polichromie w całym prezbiterium oraz w nawie i części chóralnej kościoła. W tym roku zakończono retusze polichromii na wszystkich kondygnacjach w części nawowej i chóralnej kościoła w Łopatynie. Na renowację i konserwację barokowych malowideł w kościele w Łopatynie wydano już łącznie ponad pół miliona złotych. Na tegoroczny, szósty etap prac, przeprowadzony w lipcu przez studentów i absolwentów Instytutu Architektury PWZS w Nysie oraz grupę studentów z Torunia pod nadzorem dyplomowanego konserwatora dzieł sztuki Jolanty Dudały, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego w Warszawie przyznało dotację w wysokości 67 tys. złotych.

W zeszły piątek, 16 listopada komisja z MKiDN w Warszawie przy udziale konserwatorów zabytków oraz przedstawicieli Stowarzyszenia Odnowienia Kościoła w Łopatynie dokonała na miejscu odbioru tegorocznego VI etapu prac przy polichromiach, wysoko oceniając jakość i poziom ich wykonania.

Konferencję prasową poprowadzą Jolanta Dudała, dyplomowany konserwator dzieł sztuki i pracownik naukowy Centrum Badawczo-Edukacyjnego Konserwacji Zabytków dla Opolszczyzny PWSZ w Nysie, nadzorująca prace w kościele w Łopatynie oraz Anna Ludwa, sekretarz Stowarzyszenia Odnowienia Kościoła w Łopatynie.

2017-12-13 12:13:33.