Utworzono: poniedziałek, 10, wrzesień 2012 Beata Cichecka-Wronowska

gloria deiII Opolskie Dni Madonn Kresowych zainaugurowała Msza św. w kościele parafialnym pw. św. Andrzeja Apostoła w Wójcicach, gdzie znajduje się cudowny obraz Matki Bożej Łopatyńskiej, koncelebrowana przez proboszcza ks. Józefa Gałeckiego, ks. Artura, ojca werbistę ze Zgromadzenia Słowa Bożego w Nysie i ks. Grzegorza Kopija ze Środy Śląskiej w Archidiecezji Wrocławskiej, autora „Przewodnika po znanych i nieznanych sanktuariach maryjnych opolszczyzny", który wygłosił kazanie o wartości i znaczeniu kresowych wizerunków oraz prelekcję na temat łaskami słynącego obrazu Matki Bożej Horodeńskiej z Kępnicy.

- Ludzie z kresów wschodnich Rzeczpospolitej, którzy musieli opuścić rodzinne strony lat dziecięcych, udając się na tułaczkę w nieznane, zabierali ze sobą to, co najcenniejsze – swoją matkę, Najświętszą Bogurodzicę, by towarzyszyła im w tej wędrówce – powiedział ksiądz Grzegorz Kopij. – Każdy z tych wizerunków, tak jak i zgromadzone przy nich wota, ma swoją historię pełną łez i radości. Nie pozwólmy, by w dzisiejszych czasach zapominania o wartościach te omodlone w przeszłości Madonny stały się tylko kolejnymi świętymi obrazkami zawieszonymi w kościołach. One są związane z naszą tożsamością i naszym obowiązkiem jest przypominanie o łaskach i cudach dokonanych za ich wstawiennictwem, a także o sanktuariach, w których znajdują się dziś te wizerunki i gdzie na nowo pielgrzymują wierni.

wystawaWedług Tadeusza Kukiza, autora cyklu pt. „Madonny Kresowe" oraz „Wołyńskie Madonny", w Polsce jest około 200 wizerunków maryjnych przywiezionych po wojnie przez repatriantów i ich kapłanów z kresów wschodnich Rzeczpospolitej. Dwadzieścia znajduje się w kościołach na terenie Diecezji Opolskiej.

Matka Boska z HorodenkiObraz Matki Bożej z Horodenki, której dedykowana była tegoroczna edycja Opolskich Dni Mandonn Kresowych, znajduje się w kościele pw. Wniebowzięcia NMP w Kępnicy (gmina Nysa), gdzie umieszczony jest w lewym ołtarzu bocznym. Pochodzi on z kościoła pw. Niepokalanego poczęcia NMP w Horodence (powiatowe miasteczko liczące 9,8 tys. mieszkańców, leżące koło Kołomyi na Ukrainie, założone w 1668 r. przez Jana Potockiego), skąd w 1945 r. wywiózł go ostatni proboszcz ksiądz Michał Sobejko, który w styczniu 1946 r. objął parafię w Kępnicy. Twórca pierwotnego wizerunku Matki Bożej Horodeńskiej nie jest znany. Obraz pochodził ze starego, drewnianego kościółka w Horodence, jak informował napis na jego odwrocie. W sierpniu 1741 r. nałożono na niego złote sukienki, co dowodzi, że był czczony przez wiernych. 29 VII 1889 r. namalował go na nowo Eugeniusz Bohn.
Obraz wzorowany jest na XII-wiecznym wizerunku Matki Bożej Śnieżnej z bazyliki Santa Maria Maggiore w Rzymie, gdzie nosi wezwanie Salus Populi Romani (Ocalenie Ludu Rzymskiego). Przypisuje mu się cudowną moc zażegnywania niebezpieczeństw.

- Matka Boska przytula na nim swego syna – mówi ks. Grzegorz Kopij. – W tym geście matki, która pozostaje wśród swych dzieci, możemy odnaleźć siebie samych. A wizerunkowi Matki Bożej Horodeńskiej na wzór oryginału możemy nadać nowy tytuł: „Ocalenie Kresowiaków".

dzieci ze szkoly w WójcicachUroczystą Mszę św. uświetnił występ dzieci i młodzieży ze Szkoły Podstawowej w Wójcicach, chóru parafialnego z Wójcic oraz chóru "Gloria Dei" z Wrocławia.

biesiada plenerowaImpreza cieszyła się dużą frekwencją. Do wspólnej biesiady zasiadło ponad trzysta osób, w tym przedstawiciele władz samorządowych województwa, powiatu oraz gmin Nysa i Otmuchów, mieszkańcy wsi Wójcice i Kępnica, duchowni oraz całe trzypokoleniowe rodziny kresowiaków, które przyjechały do Wójcic z różnych stron Opolszczyzny.
Na suto zastawionych stołach serwowano tradycyjne kresowe specjały: gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym, bigos, drożdżowe bułeczki ze skwarkami i czosnkiem, orzeźwiający napój z zielonej pietruszki, pierogi ruskie oraz nadziewane kapustą, kaszą gryczaną, serem i ziemniakami w różnych kombinacjach, które pieczołowicie lepiły panie z Kół Gospodyń Wiejskich w Wójcicach i Kępnicy. Przygotowały ich (bagatela!) trzy tysiące, a zajadali się nimi między innymi Janusz Wójcik, dyrektor Departamentu Kultury w Urzędzie Marszałkowskim w Opolu, Norbert Krajczy, były senator, dyrektor Zespołu Opieki Zdrowotnej w Nysie, Irena Kłakowicz, dyrektor Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Nysie, Jan Woźniak, burmistrz Otmuchowa, Michał Baziuk, sekretarz miasta Nysy, Piotr Burski, prezes Banku Spółdzielczego w Otmuchowie, a także wielu naszych darczyńców, przyjaciół i innych znamienitych gości.
biesiada2Nie zabrakło także słodkich wypieków, sałatek jarzynowych i pieczonego mięsiwa.
zespól Inwencja z BrzeguDegustację umilały występy estradowe chóru „Gloria Dei" z Parafii pw. św. Bonifacego we Wrocławiu oraz zespołu wokalnego „Inwencja" z Klubu Wojskowego w Brzegu.

Zapraszamy na kolejną edycję Opolskich Dni Madonn Kresowych za rok, kiedy to do Matki Bożej Łopatyńskiej i Matki Bożej z Horodenki dołączy trzeci cudowny wizerunek – Matki Boskiej z Kozowej, znajdujący się w kościele pw. św. Jadwigi Śląskiej w Nowym Lesie (gmina Głuchołazy).

Honorowy patronat nad II Opolskimi Dniami Madonn Kresowych objął marszałek województwa opolskiego Józef Sebesta. Wspierali je także starosta nyski Adam Fujarczuk, burmistrz Otmuchowa Jan Woźniak, burmistrz Nysy Jolanta Barska oraz
Zbigniew Majka - "Mikromex" z Ligoty Wielkiej, Jan Stępkowski - Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Otmuchowie, Piotr Burski - Bank Spółdzielczy w Otmuchowie, Bożena i Ryszard Basta - Kwiaciarnia "Stokrotka" w Otmuchowie", Mieczysław Peklicz - Zakład Remontowo-Budowlany w Wójcicach, Irena Wójcicka - Biuro Rachunkowe z Wójcic, Zbigniew Grochalski i Dariusz Pięt - PHU Spółka Jawna z Nysy, Roman Wróblewski - "Motosprzęt" w Nysie, Bolesław Sękowski - Hurtownia Materiałów Budowlanych w Nysie, Teresa Nosal - rzeźnia Otmuchów, Anna Andruszkiewicz i Paweł Klimas - "Metroplast" z Nysy, Czesław Woźniak i Zbigniew Marek - Zakłady Cukiernicze "Wacuś" w Nysie i Halina Zielińska z Wójcic.

tanytany3zabawa1tany2jadlo1wojcik

2017-10-21 19:30:09.