Utworzono: czwartek, 12, lipiec 2012 Beata Cichecka-Wronowska

Anna Ludwa przestawia raport z działalności zarządu- W 2011 r. skupiliśmy się przede wszystkim na zadaniach kontynuowanych – poinformowała zebranych sekretarz stowarzyszenia Anna Ludwa, która przedstawiła sprawozdanie z działalności zarządu w minionym roku oraz złożyła szczegółowy raport z przebiegu bieżących prac.

Zgodnie z ustalonym planem działania zarząd stowarzyszenia realizował w minionym roku kolejny etap prac przy konserwacji malowideł ściennych w kościele w Łopatnie. Prace konserwatorsko – restauratorskie w 2011 r. wykonywane były w chóralnej części świątyni. Kontynuacja odnawiania zabytkowych polichromii była możliwa dzięki dotacji z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, które w ubiegłym roku przyznało na ten cel 60 tys. złotych. W bieżącym roku na dalszy ciąg tych prac stowarzyszenie otrzymało 67 tys. złotych. Zarząd zorganizował transport dla studentów i absolwentów Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie, którzy pod kierunkiem konserwatorów sztuki prowadzą prace w kościele w Łopatynie, a także zapewnił im zakwaterowanie i wyżywienie na miejscu. Reprezentanci stowarzyszenia uczestniczyli również w odbiorze ubiegłorocznych prac konserwatorskich przez komisję z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, która wysoko oceniła poziom ich wykonania.

W ubiegłym roku zarząd złożył także wniosek do Senatu RP o przyznanie dotacji na budowę dzwonnicy. Po sporządzeniu projektu przez konserwatorów ze Lwowa, dzięki wydatnej pomocy senatora Norberta Krajczego we wrześniu stowarzyszenie dostało 100 tys. zł dotacji. Ponieważ czasu było niewiele, a do końca roku trzeba było rozliczyć się z otrzymanych pieniędzy, w dwa miesiące postawiono nową dzwonnicę. Wybudował ją miejscowy wykonawca z Łopatyna, a dzwony zawiesiła i doprowadziła do nich automatykę firma Rduch z Połomii. W roku ubiegłym zarząd stowarzyszenia wystąpił również do Ministerstwa Spraw Zagranicznych z prośbą o zezwolenie na sprzedaż cegiełek, gdyż ze składek członkowskich i datków ludzi dobrej woli trudno jest organizacji zebrać pieniądze potrzebne do realizacji jej statutowej działalności. Nawet otrzymując dotacje, stowarzyszenie musi wnieść w swoją działalność procentowy wkład własny. W 2011 roku wyniósł on 23 tys. zł, jeśli chodzi o malowidła ścienne. W tym roku jest to przeszło 25 tys. zł, które stowarzyszenie musi do końca roku zebrać. Będąc organizacją użytku publicznego, nie może ono prowadzić dochodowej działalności gospodarczej. W tym roku stowarzyszenie także wystąpiło o zezwolenie na sprzedaż cegiełek i czeka na decyzję ministerstwa w tej sprawie. Zarząd prosi również o wsparcie wszystkich kresowian, wśród których jest wielu takich, co systematycznie dofinansowują działalność stowarzyszenia, wpłacając na jego konto po 50 i 100 złotych każdego miesiąca.

W ubiegłym roku Stowarzyszenie Odnowienia Kościoła w Łopatynie było organizatorem Pierwszych Opolskich Dni Madonn Kresowych. Poświęcone one były Matce Bożej Łopatyńskiej. Inicjatywa ta została bardzo dobrze oceniona przez marszałka województwa opolskiego, który objął ją patronatem honorowym i wpisał do kalendarza imprez wojewódzkich. W tym roku zaplanowane na 9 września Drugie Opolskie Dni Madonn Kresowych dedykowane będą także Madonnie z Horodenki, znajdującej się w Kępnicy w gminie Nysa. Stowarzyszenie zorganizowało ponadto wycieczkę na kresy wschodnie.

Jan ToaszewskiprzemawiaJan Tomaszewski, członek zarządu i najstarszy działacz stowarzyszenia, nazywany „żywą historią Łopatyna” podziękował za zaangażowanie i wkład pracy prezes stowarzyszenia Zofii Cichewicz i sekretarz Annie Ludwie, które – jak podkreślił - dźwigają na swoich barkach cały ciężar działalności tej organizacji. - Dzięki przychylności ukraińskich władz powiatowych i gminnych, dobrej współpracy z radą w powiecie radziechowskim i władzami samorządowymi Łopatyna – powiedział - wszystko układa się pomyślnie. Mamy nadzieję zachować nasze dzieło dla następnych, młodych pokoleń.

2017-10-21 19:28:19.