Utworzono: poniedziałek, 09, lipiec 2012 Beata Cichecka-Wronowska

odbudowana otynkowana dzwonnica5 sierpnia w polskim kościele p.w. Niepokalanego Poczęcia NMP w Łopatynie na Ukrainie odbędzie się uroczyste poświęcenie nowej dzwonnicy i zawieszonych na niej zabytkowych dzwonów.

Razem ze stojącym na jej szczycie dwumetrowym krzyżem trzydziałowa dzwonnica ma 13 metrów wysokości. Wymurowano ją w zeszłym roku z 30 tysięcy cegieł. Budowa kosztowała 100 tys. złotych, a sfinansował ją Senat RP. Dotację na ten cel Stowarzyszenie Odnowienia Kościoła w Łopatynie otrzymało dzięki staraniom i pomocy senatora Norberta Krajczego.

Jeszcze przed jej otynkowaniem na dzwonnicy zawieszono trzy zabytkowe dzwony. Dwa z nich przeleżały 48 lat zakopane w ziemi.

murowana dzwonnicaW 1946 r. wysiedlono z Łopatyna niemal wszystkich Polaków, a kościół zamknięto i zdewastowano. Ze strachu przed banderowcami część mieszkańców już w 1944 roku zaczęła opuszczać kresy wschodnie, uciekając transportami kolejowymi w głąb Polski. Wraz z nimi wyjechał również ostatni proboszcz ksiądz Franciszek Byra. Przed opuszczeniem parafii jednak zakopał w ziemi nieopodal zakrystii dwa dzwony – z 1857 i 1923 r. w obawie, by okupanci nie przetopili ich na potrzeby wojenne. Trzeci, który nie był używany z powodu wadliwego wykonania, pozostał na dzwonnicy i przepadł po wojnie razem z nią. W 1992 r. dzięki jednej z mieszkanek Łopatyna, Ferdynandzie Sodomlak z domu Kowaliszyn, która wskazała miejsce ukrycia dzwonów, Józefa Humeniuk i Michał Peklicz odkopali je i schowali w kościele, gdzie po wyczyszczeniu czekały jeszcze 18 lat na odbudowanie dzwonnicy.

- Zakopywanie dzwonów podczas wojny było częstą praktyką na kresach wschodnich – mówi proboszcz parafii w Łopatynie, ksiądz Marek Wojnarowski. – W niewielu przypadkach jednak zdołano je potem odnaleźć, ponieważ ludzie, którzy znali miejsce ich ukrycia poumierali zanim upadła komuna i odzyskano kościoły. Łopatyńskie dzwony, mimo iż przeleżały w ziemi blisko pół wieku zachowały się w bardzo dobrym stanie.

dzwon z 1857 r. Po lewej stronie dzwonnicy umieszczono ważący 300 kg dzwon z 1857 r., z wizerunkami Matki Bożej Łopatyńskiej i św. Michała, który został odlany w pracowni ludwisarskiej Jana Felczyńskiego w Kałuszy koło Stryja, a ufundowali go Grigorij Gieb i Jan Serafin.

dzwon z 1923 r.Po stronie prawej zawieszono drugi z odkopanych dzwonów o wadze 200 kg, wykonany w 1923 r. w Odlewni Dzwonów K. Szwabe w Białej ku wiecznej pamięci 60 bohaterów posiekanych przez bolszewików w okrutny sposób w Łopatnie w dzień 14 VIII 1920 r.

największy dzwon ważący pół tonyPo środku umieszczono podarowany przez kościół polski w Krzemieńcu trzeci, największy dzwon z 1904 r. o wadze 500 kg z wizerunkami Matki Bożej z Dzieciątkiem Jezus, Archanioła Michała oraz mnicha ze zgromadzenia jezuitów i napisem: „Majster Tomasz Lech i fundator Parochus Maksymilian Górecki 18.10.1904 r.”

Po doprowadzeniu do dzwonnicy automatyki przez firmę Antoniego Rducha z Połomi na Śląsku 30.11. 2011 r. o godz. 20.11 dzwony zabrzmiały próbnie po 67 latach ciszy.

Poświęcenie dzwonnicy odbędzie się w niedzielę 5 sierpnia o godz. 15.00 podczas mszy św. pod przewodnictwem arcybiskupa Mieczysława Mokrzyckiego, metropolity lwowskiego obrządku łacińskiego, z udziałem księży rzymskokatolickich oraz ojców cerkwi obrządku wschodniego. Uroczystość połączoną z dorocznym odpustem parafialnym poprzedzą koncerty na placu przykościelnym, które rozpoczną się o godz. 12.00.

Wystąpią: uczniowie szkoły muzycznej w Łopatnie, zespół muzyczny z Dębicy na Podkarpaciu, zespół artystyczny spod Wrocławia, chór „Gloria Dei” z parafii św. Bonifacego we Wrocławiu oraz Śląski Chór Górniczy „Polonia Harmonia” z Piekar Śląskich, który w tym roku obchodzi jubileusz swego 100-lecia.

Po mszy św. będzie agapa – spotkanie towarzyskie i wspólny posiłek dla uczestników odpustu.

wciąganie dzwonu na górędzwonnica przy kościelenowa otynkowana dzwonnica

2017-10-23 17:13:12.