Utworzono: poniedziałek, 02, lipiec 2012 Beata Cichecka-Wronowska

Renowacja zabytkowych malowideł, zainicjowana przez Stowarzyszenie Odnowienia Kościoła w Łopatynie, a finansowana przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, prowadzona jest od 2006 roku przy współpracy z Państwową Wyższą Szkołą Zawodową w Nysie. Z uwagi na zły stan zachowania polichromii i uzupełniającej malowidła złoconej snycerki, wysokie koszty prac, jak również ich rozmiar (polichromie zajmują ponad 700 m kw. powierzchni kościoła) konserwacja prowadzona jest etapami.

fragment zniszczonej polichromiiW zamkniętym przez blisko pół wieku kościele, który sowieccy komuniści zamienili w kołchozowy magazyn, poza celową dewastacją najwięcej zniszczeń spowodowała woda zaciekająca z dziurawego dachu. Pozostawiła ona zacieki i przebarwienia, spowodowała rozwarstwienia polichromii i odspojenia tynków od podłoża.

W ciągu minionych sześciu lat odnowiono polichromie w całym prezbiterium oraz częściowo w nawie i części chóralnej kościoła. Na renowację i konserwację malowideł wydano już łącznie ponad pół miliona złotych. Na tegoroczny, szósty etap prac Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego przyznało dotację w wysokości 67 tys. złotych.

- Jolanta DudałaW tym roku będziemy kontynuować prace w części chóralnej kościoła i w nawie – mówi Jolanta Dudała. – Chcemy zakończyć tam retusze i rekonstrukcję polichromii. Musimy odtworzyć całą kolorystykę ściany zachodniej, gdzie nie ma oryginalnych malowideł. Będziemy retuszować scenę maryjną i ścigać kolejno, kondygnacjami w dół trzy piętra rusztowania. Najtrudniejsze będą prace przy dolnych partiach polichromii z uwagi na niedobór światła. Przy halogenach nie jest łatwo pracować.

W międzyczasie ustawiane będą rusztowania na północnej ścianie transeptu, gdzie planuje się kolejny, przyszłoroczny etap prac konserwatorskich.

- Myślę, że do końca konserwacji i renowacji malowideł pozostało jeszcze pięć, może sześć etapów – szacuje Jolanta Dudała. –Najtrudniejsze ze wszystkich będą te prace, które trzeba będzie wykonywać bardzo wysoko, przy samej kopule kościoła. Zniszczenia są tam spore, mogą więc być duże odspojenia polichromii od podłoża. A w takich przypadkach trzeba wykonywać sporo podklejeń metodą iniekcji podtynkowych. Dopiero z bliska jednak będzie można dokładnie ocenić stan malowideł.

Tegoroczne prace konserwatorskie w Łopatynie potrwają do 4 sierpnia.

2017-05-29 00:20:35.