Utworzono: poniedziałek, 02, lipiec 2012 Beata Cichecka-Wronowska

kościół NPMB w ŁopatynieStowarzyszenie Odnowienia Kościoła w Łopatynie organizuje w terminie od 1 do 5 sierpnia 2012 r. wycieczkę-pielgrzymkę na Kresy Wschodnie. Wyjazd obejmuje zwiedzanie Lwowa, Żółkwi i Łopatyna, udział w uroczystości poświęcenia dzwonów i odbudowanej dzwonnicy w Sanktuarium Matki Bożej Łopatyńskiej, spotkanie z mieszkańcami Łopatyna, a także wieczór ukraiński we Lwowie.

Wyjazd z Wójcic 1 sierpnia o godz. 22.00. Mieszkańcy Nysy mogą dosiąść się do autokaru po drodze, w miejscu swojego zamieszkania.

DZIEŃ I – LWÓW

LWÓW – zakwaterowanie w hotelu, śniadanie, zwiedzanie z przewodnikiem kompleksu Starego Miasta wpisanego na listę światowego dziedzictwa kultury UNESCO, tam: budowle obronne – Prochownia, Arsenał Miejski, Arsenał Królewski; Cerkiew Wołoska, Katedra Ormiańska, Rynek Starego Miasta z Ratuszem, fontannami i zabytkowymi kamienicami mieszczańskimi, apteka-muzeum, kamienica królewska; zwiedzanie Muzeum Jana III Sobieskiego, Katedry Łacińskiej – jednego z kilku czynnych kościołów we Lwowie, Kaplicy Boimów, spacer dawnymi Wałami Hetmańskimi, jedną z głównych promenad Lwowa, zwaną obecnie Prospektem Wolności pod pomnik Adama Mickiewicza, zwiedzanie Opery Lwowskiej oraz historycznego Muzeum „Browar” – muzeum piwa we Lwowie; powrót do hotelu, obiadokolacja, nocleg.

DZIEŃ II – LWÓW

LWÓW – śniadanie, dalsze zwiedzanie miasta z przewodnikiem: Cmentarz Łyczakowski, najstarsza zabytkowa nekropolia Lwowa z nagrobkami o wysokiej wartości artystycznej, licznymi kaplicami i obeliskami, jedna z najważniejszych nekropolii w dziejach kultury polskiej, gdzie spoczywają m.in.: Maria Konopnicka, Gabriela Zapolska, Seweryn Goszczyński, Artur Grottger; Mauzoleum Baczyńskich; Cmentarz Orląt Lwowskich, obrońców Lwowa poległych w latach 1918-1920; Wysoki Zamek z Kopcem Unii Lubelskiej, oglądanie panoramy miasta i okolicy; czas wolny na zakupy, powrót do hotelu, wieczór ukraiński – rozrywkowa kolacja z regionalnymi potrawami i orkiestrą, nocleg.

DZIEŃ III – LWÓW – ŻÓŁKIEW – LWÓW

LWÓW – śniadanie, wyjazd do Żółkwi – miasta założonego w 1597 r. przez hetmana polnego koronnego Stanisława Żółkiewskiego, bliźniaczego miasta Zamościa, perły polskiego renesansu na Ukrainie i ulubionej rezydencji króla Jana III Sobieskiego.

ŻÓŁKIEW – zwiedzanie miasta z przewodnikiem, m.in.: Rynek, kościół farny - Kolegiata św. Wawrzyńca; po powrocie czas wolny we Lwowie, nocleg.

DZIEŃ IV – ŁOPATYN

ŁOPATYN – po śniadaniu wyjazd ze Lwowa do Łopatyna na uroczystość poświęcenia nowo wybudowanej dzwonnicy w odnowionym przez stowarzyszenie polskim kościele rzymskokatolickim; godz. 12.00 – występy uczniów miejscowej szkoły muzycznej oraz zespołów wokalno-instrumentalnych i chórów z Ukrainy i Polski na placu przykościelnym; godz. 15.00 – uroczysta msza św. pod przewodnictwem arcybiskupa Mieczysława Mokrzyckiego, metropolity lwowskiego obrządku łacińskiego, z udziałem księży rzymskokatolickich, w tym proboszcza parafii w Łopatnie ks. Marka Wojnarowskiego oraz ojców cerkwi obrządku wschodniego, poświęcenie dzwonów i dzwonnicy przed kościołem; po mszy poczęstunek i spotkanie z mieszkańcami, zwiedzanie Łopatyna, czas wolny, powrót do Polski w godzinach wieczornych.

Cena wycieczki: 730 zł

Koszt obejmuje:

- przejazd autokarem

- opiekę pilota na całej trasie

- zakwaterowanie w hotelu we Lwowie

- wyżywienie: 2 posiłki dziennie - śniadania i obiadokolacje (od śniadania pierwszego dnia do śniadania ostatniego dnia pobytu we Lwowie)

- wieczór ukraiński (uroczysta kolacja z regionalnymi potrawami i orkiestrą)

- przewodnika po mieście

- bilety wstępów

- ubezpieczenie turystyczne KL i NNW

Zgłoszenia wraz z zaliczką w wysokości 300 zł przyjmowane będą do 20 lipca. Szczegółowych informacji udziela Anna Ludwa, sekretarz Stowarzyszenia Odnowienia Kościoła w Łopatnie im. Jana Cichewicza, tel. kom. 602 625 851, tel. stacjonarny 77 431 42 76.

2017-10-23 17:15:31.